Vilka är vi?

Vid rodret – Anders Gingsjö

Efter mångårig erfarenhet som senior systemarkitekt och CTO från produkt- och elektronikutveckling inom medicinteknikområdet, startade jag 2018 LAG Elektronik AB. Mitt fokus har varit på laddningsbara produkter med mätfunktion, elsäkerhet, EMC, CE-märkning och tillhörande regulatoriska frågor. Är civilingenjör i datorteknik och teknisk dr. i tillämpad elektronik från Chalmers. 

Som boende nära havet, har båtliv sedan barnsben varit en självklar del av livet under sommarhalvåret. Åker fortfarande runt i snipan som jag då, 16 år gammal, byggde med min far. Sedan fem år tillbaka är den eldriven, med en solpanel som enda energikälla och det har fungerat långt bättre än vad jag kunde föreställa mig. Rent visuellt tyckte jag till en början att solpanalen kändes lite malplacerad, nu när jag tittar på gamla bilder av snipan utan solpanel, ser den “platt” ut, ungefär som en avmastad segelbåt. Känslan nu är att den är en naturlig del av båten, ett “solsegel” som fungerar alldeles utmärkt som både regn och solskydd… 
Med ett brett kontaktnät av konsultkollegor, lokal elektronik- och mekanikproduktion kan jag garantera tillgång, underhåll och vidareutveckling av produkterna. Min ledstjärna som konstruktör har alltid varit att använda standardkomponenter, modularisera och göra allt så enkelt som möjligt – blir något krångligt har man förmodligen tänkt fel! 

Vision

Att kunna erbjuda en allt-i-ett enkel och kompakt lösning för att elektrifiera alla de fina traditionella fritidsbåtarna med inombordsmotor och använda befintlig drivlina och utrustning som redan finns. Många med gamla motorer som börjar krångla och/eller slippa slabbet med oljebyte, bränsle, avgaser och buller.  Det ska också vara enkelt, ska inte behövas att koppla in flera olika elboxar lite här och där. I sammanhanget är snipor och jullar, 5 till 7 m, samt segelbåtar upp till ca 9 m speciellt lämpliga att konvertera. 

Att dessutom helt automatisk försörja ett sådant system ifrån en solpanel, som beroende på hur, och hur ofta båten används, inte behöver vara speciellt stor, är detta i det närmaste optimalt. Det är ju också när solen lyser som bäst fritidsbåtar används mest frekvent. Har, avseende min egen båt mer än en gång fått frågan om solpanelen används för att driva “länspumpar och sådant”. När man då muntert förklarar att den försörjer allt blir det till stor förvåning hos frågeställaren. 

 

Intresserad?